Wilgen Wantijoever Generaal Spoorpad behouden!

Voor de prachtige grote oudere wilgen langs de ecologisch zeer waardevolle Wantijoever van het Generaal Spoorpad werd begin dit jaar een kapvergunning aangevraagd. De Stichting heeft de kap ervan weten te voorkomen.  

Volgens de gemeente was er gevaar voor takbreuk of erger waarbij de veiligheid voor voorbijgangers in het geding kwam. De bomen werden zelfs van een merkstip voorzien.

Vanaf dat moment is Stichting Het Wantij in actie gekomen en is samen met de gemeente de bomen gaan inspecteren. Daarbij werden van een vijftal bomen de kapvergunning ingetrokken. Voor het behoud van een vijftal andere bomen heeft de Stichting voorgesteld de bomen in te korten met de “breukmethode” zodat ze veilig konden blijven staan. Met deze methode wordt stormschade nagebootst door de takken af te breken. Tegelijkertijd wordt daarmee een stress reactie opgeroepen waarna er snelle aangroei plaatsvindt, bovendien over grotere oppervlakten van de takken dan met simpel candalaberen. Het resultaat wordt ook veel mooier.

Om zich deze kennis eigen te maken hebben ambtenaren zelfs een cursus gevolgd bij Storix. Dit bureau was eerder ingehuurd door de Stichting voor het maken van een plan voor behoud van de bomen aan de Wantijoever bij Schaerweide. Wellicht kan dit contact ertoe leiden dat Storix zijn inspirerende ideeën voor de bomen aan de oever bij Schaerweide kan uitvoeren zodat ook daar de bomen behouden blijven.

Een mooi resultaat maar wel een ernstige misser dat de werkzaamheden, het scheuren en het dumpen van de takken op het griend, in het broedseizoen plaatsvonden. Veel vogels werden verstoord en vlogen in paniek op. De Stichting vindt dit dermate ernstig dat daarover een klacht werd ingediend, wordt vervolgd…

Eén reactie op “Wilgen Wantijoever Generaal Spoorpad behouden!”

  1. Hallo
    De grote populieren aan de loswalweg staan bij de gemeente op de korrel. De laatste 2 jaar zijn er verschillende bomen hiervan gekapt. 9 stuks langs de camping ’t visser tjep. 1 hele oude naast het gemaal en 3 stuks tussen gemaal en torenflat sequoa. Ambtenaar hierover gesproken. Deze geeft aan dat de bomen te oud gaan worden.
    Het lijkt erop dat de gemeente kiest voor de strategie om deze oude populieren geleidelijk te willen kappen.
    Alles in 1 keer zou de oudelandshoek in actie kunnen brengen.
    Hoe te voorkomen dat er verder (incidenteel?)gekapt gaat worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *