Wilgen houden vol!

In 2018 en 2019 werden kapvergunningen afgegeven voor 7 wilgen aan de oever van het Wantij ter hoogte van de Wantijschool juist waar het asfalt van het voetpad eindigt en het pad achter de huizen van Plein 1940 1945 begint. Dit is een bijzonder stukje om te lopen; een “geitenpaadje”.

Hier had de gemeente al haar plannen klaarliggen om de voetpaden te verbinden, dus met nog meer asfalt. Het argument om de bomen te kappen was dat ze ziek waren: de watermerkziekte. Kappen zou besmetting van andere wilgen voorkomen.

Met dat argument echter zou de helft van de Biesbosch en vele wilgen aan het Wantij gekapt dienen te worden en er werd ingezien dat dat toch niet de bedoeling kon zijn.

De kapvergunning werd ingetrokken en alleen een paar bomen waar mogelijk gevaar van vallende takken verwacht kon worden zijn in de loop van de jaren gekapt.

Het idyllische paadje met de resterende bomen is er nog steeds en één nieuwe boom is ter vervanging van de laatste gekapte wilg geplant.

Stichting het Wantij stelt voor dat als er bomen omvallen in het Wantij deze daar kunnen blijven liggen vanwege het bijzondere ecologische belang; een mooie bijdrage aan de verbetering van de biodiversiteit.

Dit deel van de oever leent zich daar in het bijzonder voor omdat de aanliggende bodem zeer ondiep is geworden door de ophoping van zand uit de rivier hetgeen wel blijkt omdat er al riet begint te groeien.

Kortom een prachtige toekomst voor dieren en planten in deze brede bocht van de rivier. En: Genieten voor de voorbijgangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *