Wantijpark: bomenrij tussen de dijkjes gesnoeid.

Het was een spectaculair beeld: Boomklimmers begaven zich, juist in de periode dat de sneeuw er nog lag, soms wel 30 meter hoog in de bomen

het wantij - bomenrij tussen de dijkjes gesnoeid

Op 19 januari maakte Stichting Het Wantij het plan bekend waarmee de rij populieren en een eik met toepassing van de breuksnoeimethode behouden kunnen worden.

Deze methode, mede ontwikkeld en uitgevoerd door Storix boombeheer, levert een veel beter resultaat voor het behoud dan het botweg afzagen van dikke takken. Die traditionele manier is ook esthetisch een gruwel waardoor er meestal gekozen werd voor het kappen van bomen. De bomen zijn al gauw meer dan 100 jaar oud en krijgen zo een tweede leven.

Wel is er voor gekozen een aantal dunnere boompjes juist bij de ingang van het park tot op de stam in te korten zodat de grotere bomen verder kunnen uitgroeien. Dat geeft nu een wat minder beeld maar zal zich herstellen.

Ook is er veel aandacht voor duurzaamheid door de bescherming van wortels rond de bomen en het terplaatse gebruiken van het gesnoeide hout. De ruimte tussen de dijkjes kan zo verruigen en een mooi leefgebied worden voor allerlei dieren. Langs de dijkjes zijn lange rijen met snoeiafval neergelegd. Het is wel een experiment en de toekomst zal leren of het blijft liggen.

Tijdens het maken van de foto’s was al direct zichtbaar dat allerlei kleine vogeltjes zoals koolmeesjes zich tussen de stapels met takken prima op hun gemak voelen. Een Blauwe reiger ging ervandoor met een van de vele twijgjes om aan z’n nest te bouwen in de nabijgelegen treurwilg en ook een Bonte specht was er al aan het rond kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *