Verzoek aan minister financiering PFAS onderzoek

Stichting Het Wantij heeft minister van Nieuwenhuizen in een brief gevraagd een onderzoeksvoorstel van de Vrije Universiteit Amsterdam naar milieu en gezondheidseffecten van PFAS financieel mogelijk te maken. Dit onderzoeksvoorstel werd eerder bij de NWA (Nationale Wetenschapsagenda) ingediend maar onlangs helaas niet voor verdere behandeling geselecteerd.

Het gaat om een samenwerkingsverband met o.a. onderzoeksgroepen van diverse universiteiten, onderzoeksbureaus, diverse (overheids)instanties en een maatschappelijke organisaties zoals Stichting Het Wantij die hebben meegewerkt om dit onderzoeksvoorstel uit te werken. Alle partijen vinden het buitengewoon noodzakelijk dat er snel begonnen kan worden met dit onderzoek: er is nog veel te weinig bekend over het gedrag van deze stoffen in het milieu en het menselijk lichaam.

Een 3D-weergave van PFOA waarbij fluor groen is, zwavel geel, zuurstof rood en waterstof grijs. De fluorstaart is water- en vetafstotend, de ‘kop’ is hydrofiel, waterminnend.
De maatschappelijke urgentie voor onderzoek naar deze niet afbreekbare stoffen was in Dordrecht en omgeving vanwege de lozing en uitstoot door Dupont/Chemours al jaren heel groot en de laatste weken tot heel Nederland doorgedrongen.

Het initiatief voor dit onderzoek werd vorig jaar door Stichting Het Wantij ingediend bij de VU en direct omarmd. Er is door alle partijen hard aan gewerkt om tot een goed voorstel te komen. De afwijzing voor subsidiƫring door de NWA is dan ook hard aangekomen en wordt door geen van de deelnemers begrepen. Kennelijk is maatschappelijke urgentie/relevantie geen criterium. De brief aan de minister is dan ook een poging dit uitzonderlijk waardevolle onderzoek toch gerealiseerd te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *