Treurwilg aan Wantij oever blijft voorlopig staan!


Op de achtergrond links de hotelboot aan de Badweg en rechts de Prins Hendrikbrug.

Stichting Het Wantij had een paar dagen geleden een gesprek met de gemeente over deze prachtige beeldbepalende Treurwilg langs het Wantij waar onlangs een kapvergunning voor was afgegeven.

De wilg is aan de stamvoet flink aangetast door zwammen, zie foto hieronder, de stam is hol en er bestaat daardoor een kans dat de boom een keer omvalt. In dit geval hoeft dat volgens Stichting Het Wantij niet te betekenen dat er gevaar dreigt omdat de boom gezien de schuine stand hoogstens in het water zal vallen. Dat werd door de gemeente ambtenaar bevestigd en de kap werd, vooralsnog, ingetrokken.

Tegelijkertijd hebben we voorgesteld de boom, ingeval die ooit om zou waaien, gewoon in het water te laten liggen! Dit kan een enorme verrijking voor dieren en planten betekenen. Er zijn vele voorbeelden van boomstammen half in het water en half op de kant waar dieren graag gebruik van maken om op de kant te komen of zich te verschuilen.

Vooruitlopend op de lopende discussie in de gemeenteraad over een visie van de gemeente voor een natuurlijker Wantij, een Wantij met, waar dat kan, natuurlijke oevers, zou dit een mooi begin zijn. Waarschijnlijk zal de boom voor de zekerheid wel verankerd moeten worden zodat deze niet kan wegdrijven.

Eén reactie op “Treurwilg aan Wantij oever blijft voorlopig staan!”

  1. Zolang er nog wortels contact hebben met de bodem kunnen omgevallen bomen in veel gevallen nog prima verder groeien het gevaar is dan al geweken. De gemeente ruimt omgevallen bomen meestal direct op, met name in parken is dat vaak onnodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *