Tactiek verschroeide aarde op Stadswerven Staart; de laatste boom geveld

Bewoners van waren eind februari gealarmeerd na een bericht van de gemeente op Facebook met de aankondiging dat de volgende dag groot onderhoud aan het groen in het gehele gebied van de Staart zou gaan plaatsvinden.

Behalve maaien en snoeien, ook in de oevers van Wervenpark in het oosten tot de Punt in het westen, zouden ook aan de oevers inclusief de kade van de haven Zuid bij DordtYart/Biesboschhal, snoeiwerkzaamheden verricht worden.

We hebben contact opgenomen met de projectleiding en hen herinnert aan de eerdere toezegging van het college aan Groen Links dat voorlopig aan de oevers van het Wantij geen vegetatie meer verwijderd zou worden omdat er nog veel discussie is over de toekomst van, delen, van de oevers waar overal belangrijk leefgebied voor dieren is te vinden. Daarop werden deze plannen voor de oevers, in ieder geval tot september, ingetrokken.

Conifeer geveld
Naast DordtYart stond een hoge conifeer. Stichting Het Wantij en bewoners hebben erop aangedrongen dat die behouden zou blijven. Omdat vanwege sanering de boom niet op die locatie kon blijven hebben we een plaats voorgesteld aan de Maasstraat waar onlangs een dode conifeer werd verwijderd.

Hoewel we medewerking kregen de mogelijkheden te onderzoeken strandde die poging; verplanten met vervuilde grond is bijna onmogelijk, er lagen ankers van een damwand onder de boom en de boom was niet in een al te beste conditie. Bovendien was de voorgestelde locatie niet geschikt vanwege de noodzaak achtergebleven wortels van de dode conifeer te verwijderen.Daardoor zou er schade aan de nog levende conifeer ontstaan. Kortom een Mission impossible.

Dat was buitengewoon treurig, niet alleen voor de vinkjes die hier met regelmaat een schuilplaats vonden maar ook omdat dit, behalve de nog aanwezige bomen op de Landtong aan de andere zijde van DordtYart, de laatste boom was op heel Stadswerven Staart die nog fier overeind stond. Eerder waren drie grote bomen langs de oever van het Wantij, juist naast de Prins Hendrikbrug bij de ligplaats voor de Reddingsbrigade, volstrekt onnodig, omgezaagd.

Het college hanteert de tactiek van de “verschroeide aarde”: niets blijft bespaard van de vernietigingswoede in het jasje van de zgn “Vooruitgang”. Loze beloften resteren; alles wordt alleen maar beter…

Verder is aangedrongen op terughoudendheid vooral ook aan de oevers van de Haven Zuid en van de Landtong; de enige plek op Stadswerven waar nog bomen staan. De nu nog aanwezige natuur daar wordt ernstig bedreigt vanwege woningbouwplannen en de nodig geachte asbestsanering.
Daarover in een volgend bericht meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *