Sequoia Kromhout; strijd ontbrand!


Een kapvergunning voor de reuzenboom, een 30 meter hoge Sequoia van ruim 100 jaar oud in de tuin van een woning aan het Kromhout heeft voor veel ophef gezorgd bij de bewoners in de buurt; 25 bewoners hebben bezwaar ingediend tegen de door de gemeente verleende kapvergunning. Stichting Het Wantij werd gevraagd dit bezwaar te ondersteunen.

Een kapvergunning kan niet licht worden afgegeven mede omdat de boom op de landelijke lijst voor monumentale bomen staat. De bewoners/eigenaren en buren waren bij de koop in 2014 akkoord gegaan met de aanwezigheid van deze Sequoia. Nu zou de boom plotseling teveel overlast en schade geven en werd een kapvergunning aangevraagd. De opgegeven overlast varieert van vallende naalden tot toenemende wortelopdruk die het fundament zou aantasten en het gevaar/angst dat de boom zou kunnen omvallen.

Er is zelfs een deskundige opgevoerd die beweert dat de steunwortels, die voor opdruk kunnen zorgen, even lang zijn als de hoogte van de boom… Als dat waar zou zijn zouden buitengewoon veel panden in de stad schots en scheef staan. Hoe dan ook zal het meegaan in de opgegeven argumentatie een precedent scheppen omdat dit de weg naar de motorzaag voor vele bomen in de stedelijke omgeving vrij maakt.

Nu worden de bezwaren van de omwonenden nader bekeken en is de bezwaarprocedure verlengd. Het is volgens Stichting Het Wantij niet feitelijk aangetoond dat de wortels de fundering zouden beschadigen. De door de Stichting geraadpleegde deskundigen vinden dit ook zeer onwaarschijnlijk. Hoe dan ook, tot nu toe ontbreekt daar bewijs voor.

De boom is verder volledig gezond zodat er ook daarom geen reden is die te kappen. Mochten er in dit specifieke geval wel ernstige feiten opduiken dan kunnen we, hoe waardevol de boom ook is, misschien begrip opbrengen voor het standpunt van de eigenaar maar tot op heden ontbreken die feiten en dient de aanwezigheid van deze uitzonderlijke boom met alle voor en nadelen, gerespecteerd te worden. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *