Schouw populieren in Noord Brabant

Samen met een ambtenaar van de gemeente werd een bezoek gebracht aan meerdere projecten van Bureau voor Boom en Landschapsbeheer Storix.
Storix is leidend in Nederland wat betreft kennis van het snoeien van bomen en het verhogen van de waarde voor de biodiversiteit.

Hoewel de gemeente al enthousiast was over de toepassing van de breuksnoeimethode en dit toepaste in het Wantijpark en aan de Wantijoever van het Generaal Spoorpad, bleek tijdens een gesprek in maart met leidinggevende ambtenaren dat er nog onzekerheid was over de betrouwbaarheid van de breuksnoeimethode bij toepassing langs wegen. Daar had men in Dordrecht nog geen ervaring mee.

Naar aanleiding van dat gesprek werd aan de Stichting een proef/pilot toegezegd voor een rij bomen langs de Dubbelsteinlaan Oost. Daar werden twee rijen aan beide kanten van de weg op de gewone manier gesnoeid en een parallelle rij met breuksnoei. De bedoeling was dat er op deze manier in de loop der jaren een vergelijking kan plaatsvinden.

Ton Stokwielder van Storix kon echter aan de hand van hun projecten, in o.a. Oosterhout en Terheide duidelijk maken dat populieren overal, dus ook langs wegen, voor langere tijd veilig behouden kunnen blijven met een combinatie van breuksnoei en gewone snoei. Die ervaring heeft Storix al lang.

Ton liet ook zien dat er in hun projecten nog veel meer gebeurt dan snoeien; op meerdere locaties werd door het terplaatse gebruiken van snoeiafval en het zaaien van bij deze bomen passende kruiden insecten aangetrokken en voeding voor de bomen geleverd.

De Stichting hoopt dat met deze inspirerende voorbeelden kan worden voorkomen dat er heel veel populieren in Dordrecht gekapt gaan worden zoals de bedoeling was en helaas langs de Zeedijk al heeft plaatsgevonden.
Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *