Ook Wantijpark onder water, veel bomen gaan plat

Na de Hel- en Zuilespolder zet Rijkswaterstaat serieus vaart achter het verder uitwerken van plannen om een deel aan de zuidkant van het Wantijpark onder water te zetten, zie kaartje:

Stichting Het Wantij heeft zich hier binnen de overleggroep fel tegen gekeerd omdat deze plannen grote gevolgen blijken te hebben voor heel veel bomen. Het dringende verzoek van de Stichting om deze plannen te heroverwegen werd door de projectleiding van RWS terzijde geschoven. Ondanks deze desastreuze gevolgen voor de bomen is de gemeente Dordrecht voorstander van dit plan, zo is gebleken.

Het plan betreft het toelaten van water uit de Vlij in een strook tussen de dijkjes. Daartoe wil RWS de grond afgraven hetgeen de onlangs gesnoeide oude populieren waarschijnlijk niet zullen overleven. Verder is het plan de zuidoosthoek van het park door het graven van een geul en het plaatsen van een dijk af te zonderen van de rest van het park. Stichting Het Wantij heeft de bomen in dit gebied in beeld gebracht:


Rijkswaterstaat heeft ons laten weten dat dan alle bomen zullen moeten wijken omdat men het hele gebied daarbinnen wil afgraven, zie tekening. Dat laatste is voor de Stichting onacceptabel. Plannen zoals deze en ook in de Hel en Zuilespolder mogen alleen uitgevoerd worden met respect voor bestaande natuur, dus EN behoud zoveel mogelijk waardevolle bestaande natuur, EN aanleg nieuwe, getijdennatuur.

De Stichting heeft erop aangedrongen die combinatie te onderzoeken maar voor Rijkswaterstaat blijkt het prioriteit te hebben zoveel mogelijk oppervlakte aan getijden natuur te realiseren. Daarbij wordt het slopen van heel veel bomen niet geschuwd. De weigering van RWS om terug te keren naar verder overleg heeft de Stichting doen besluiten naar buiten te treden.

3 reacties op “Ook Wantijpark onder water, veel bomen gaan plat”

 1. Hebben ze ook rekening gehouden met het feit dat ze dan de oude schietbaan en bunker (als die er nog ligt op de hoek) moeten ruimen? Kans op munitie is extra kosten!

 2. Dit is een schandalig plan. Het Wantijpark is een gemeentemonument. Voor veel bewoners van de Binnenstad, Staart en Vogelbuurt is dit het enige park op loopafstand. BNW moet zich de ogen uit het hoofd schamen door met dit plan in te stemmen.
  Afblijven dus!

  • Het zijn niet alleen de bomen die het veld moeten ruimen.
   Graaf je de gearceerde delen af dan creƫer je voor een veel groter deel van het Wantijpark het doodvonnis.
   Nu staan er 80 jarige bomen met hun wortelstelsel de bodem bij elkaar te houden.
   Ondanks dat loopt er bij hoogwater in de winterperiode kwel onder het niet zo stevige dijkje door.
   Een deel van het gearceerde gebied is het tweede, nog wat lagere dijkje.
   Haal je die weg dan verzakt het andere dijkje en zal het wantijpark bij de volgende hoogwaterstand onderstromen.
   Jammer, ik dacht dat hij Rijkswaterstaat knappere koppen zaten die dit probleem konden berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *