Natuurlijker snoeien: breuksnoei

Waar ingrijpen in de natuur toch nodig is vanwege veiligheid kan dit bij oudere bomen op natuurvriendelijke wijze, met breuksnoei.

Net als mensen doorlopen bomen hun jeugd, volwassenheid en oude dag. Bomen staan weliswaar hun hele leven op een plek, maar maken net als wij veel mee in hun bestaan van soms vele eeuwen.

Ze verduren weer en wind, zoals striemende regenbuien. De bliksem kan inslaan. Vorst of rijp in de wintermaanden. Na een storm ligt de grond om bomen heen vaak bezaaid met twijgen en takken die door de wind zijn afgerukt. In de zomer de soms zengende hitte van de zon en tijden van droogte.

Sommige bomen raken flink gehavend door natuurgeweld. Ze kunnen te lijden hebben door een tekort aan voedsel door uitputting van de grond. Dit noodzaakt een boom soms om takken af te stoten om verder gezond te kunnen blijven. Die takken sterven af en maken ander leven juist weer mogelijk. Levend en dood hout krioelt van het leven. Holtes en scheuren bieden beschutting voor vogels en vleermuizen. Insecten kunnen erin wegkruipen en er groeien paddenstoelen op de bast. Kortom een boom verdient een waardige oude dag.

Veel te vaak nog worden bejaarde bomen uit veiligheidsoverwegingen gekapt, terwijl ze nog jarenlang van het leven zouden kunnen genieten en wij van hen, als voor een manier van snoeien gekozen wordt die uitgaat van de boom en al het andere leven in en rondom de boom. Bedenkt daarnaast hoe heerlijk het kan zijn om op een hete zomerdag koelte te kunnen zoeken in de schaduw van een machtige oude boom en in de herfst de prachtige kleurentooi te kunnen bewonderen.

Breuksnoei is en manier van boomonderhoud die uitgaat van samenwerken met de natuur en oude bomen kan behouden. In plaats van recht afzagen wordt een tak een stukje ingezaagd en vervolgens doet het eigen gewicht van een tak zijn werk en soms met een beetje hulp scheurt hij eraf. Net als bij het afrukken van een grote tak door storm.

In 2019 heeft Stichting Het Wantij een vijftal oude Wilgen op Wantijoever van het Generaal Spoorpad kunnen redden door de gemeente over te halen om breuksnoei toe te passen

Het meest natuurlijk is de afgescheurde takken te laten liggen. Dat gebeurt helaas niet altijd, maar in het Wantijpark wordt de proef op de som genomen dit wel te doen dankzij overleg met Stichting Het Wantij.

Afgescheurde takken laten liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *