Al iemand gesproken die de parkeergarage langs het Wantij, bij het Energiehuis, een mooi in de omgeving passend stukje architectuur vindt, of iemand die vindt dat de entree van het Wantij erg fraai oogt met dit bouwsel?
Wij niet!
Wel spraken we de persoon, Peter Ebben, van beroep grafisch ontwerper, en altijd al begaan met de natuur langs het Wantij, die in 2014 een ontwerp maakte voor de kale wand aan de rivierzijde. Het fraaie resultaat is zichtbaar op bijgaande foto.
Peter maakte dit ontwerp naar aanleiding van een vraag in 2014 van Kees Thies, columnist van AD/ Drechtsteden die creatieve Dordtenaren opriep oplossing te vinden om dit kale gebouw visueel aantrekkelijker te maken.
Peter Ebben ging aan de slag en kwam op het idee dat dit een ideaal object is om te laten overwoekeren met klimop.
Dat betekent een investering in het aankopen van een aantal planten, bijvoorbeeld de Hedera Helix en zo’n driemaal per jaar onderhoud in de vorm van snoeien. Dan, na 8 jaar, zal de wand volledig begroeid zijn.
Behalve een beter beeld levert deze oplossing ook vergroening met alle voordelen van dien zoals een functie/schuilplaats voor allerlei dieren, zoals vogels en insecten, opslag CO2 en afvangen fijnstof , planten zorgen voor zuurstof en het geluid wordt gedempt.
Vreemd genoeg kreeg Peter Ebben vanuit de gemeente geen enkele reactie op zijn plan.
Zoals bekend dringt Stichting Het Wantij al langer aan op het benutten van kansen voor vergroening in de Wantijzone, in het bijzonder bij de bouwplannen op Stadswerven, te beginnen bij Schaerweide. Vergroenen met behoud van bestaand groen, zoals de al aanwezige bomen aan de oevers, het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en natuur-inclusief bouwen.
Dit ontwerp van Peter is in feite het eerste initiatief voor natuur-inclusief bouwen in de Wantijzone en verdient ook daarom een stevige ondersteuning vanuit de Stichting.
We gaan dan ook vanuit Stichting Het Wantij dit idee opnieuw promoten en een verzoek indienen bij het college en de gemeenteraad dit plan te realiseren.
In deze tijd van verlies aan biodiversiteit en tegengaan van klimaatverandering mag een gemeentebestuur heel blij zijn met dit soort “kostbare”, ontzettend goedkope, initiatieven om de entree van Dordrecht via het Wantij te verfraaien en te vergroenen.