“Hoe populieren zonder gevaar waardevol oud kunnen worden”

Een interview in Trouw met Stichting Het Wantij en Storix

Op 26 juni is in de “Verdieping” van dagblad Trouw het onderstaand interview van Onno Havermans met secretaris van Stichting Het Wantij Cor Goosen en Ton Stokwielder van Boom en Landschapsbeheer Storix geplaatst.

In dit artikel wordt de rol van de Stichting geschetst om het bomenbeleid, in dit geval, voor de populieren in Dordrecht te beïnvloeden door het inbrengen van kennis van Storix. De Stichting wist meerdere projecten te initiëren in Dordrecht in het Wantijpark en langs het Wantij en sinds kort was ook de strijd om behoud van de laatste rijen populieren langs de Zeedijk succesvol. Daartoe gaf de Stichting opdracht aan Storix om een rapport over duurzaam behoud van populieren met de gebruikte methode te maken. Deze methode behelst het d.m.v. snoei meer licht brengen in de kroon in combinatie met breuksnoei zodat de boom geen takken meer laat vallen en zo al gauw 50 jaar ouder kan worden en bovendien van enorme ecologische meerwaarde kan worden.

Een gezond langer leven wordt vooral ook bevorderd door extra zorg te besteden aan de bodemsituatie.

Inmiddels is ook de Rijksstraatweg ter hoogte van Willemsdorp toegevoegd aan de wapenfeiten waarmee duidelijk is geworden dat er werkelijk wijziging van beleid plaatsvindt. Dat is het doel: wijziging van beleid zodat een groot deel van de 6000 populieren die Dordrecht telt een maximale kans krijgen om duurzaam oud te worden. Eerder wist de Stichting belangrijke invloed uit te oefenen op wijziging beleid ten aanzien van aanpak Essentaksterfte waarbij meer dan 8000 Essen behouden werden d.m.v. snoei in plaats van het oorspronkelijke plan ze te kappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *