Het Wantij wacht op komst Otter, Betuwelijn nog barrière

De otterpopulatie breidt zich in grote delen van Nederland gestaag uit. Hoewel het Wantij een ideaal leefgebied zou kunnen vormen, is het hier nog niet zover. De Betuwelijn en de A15 vormen tot nu toe een onneembare barriere zo vernamen we van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer liet vorig jaar onderzoeken hoe die barrière geslecht zou kunnen worden. Dat vereist echter nogal wat geduld daar het niet makkelijk is een waterverbinding door deze barrières aan te leggen.

Intussen zijn er wel de eerste voorbereidingen gepland in de Wantijzone om leefgebied voor de Otter te creeeren; er zijn plannen het griend langs het Wantijpark, tegenover Plan Tij, geschikt te maken voor deze dieren!

De Natuur en Vogelwacht wil de komst versnellen door de Otter hier uit te zetten. Dat lijkt de Stichting geen goed idee want dan ontstaat een geisoleerde populatie waardoor er geen genenuitwisseling kan plaatsvinden met otters in andere leefgebieden. Ook vermindert dan de druk op beleidsmakers om fauna verbindingen onder de snelwegen aan te leggen. Het is nu zaak die ecologische verbindingen, die jaren geleden door Staatssecretaris Bleeker zijn afgeschoten alsnog te realiseren!

Het zou geweldig zijn om ook in onze leefomgeving samen met de Bever van deze fantastische dieren te kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *