Gemeente ontkent overtredingen en probeert te ontsnappen aan maatregelen in Stadswerven

In de twee interviews met Stichting Het Wantij afgelopen vrijdag bij Via Cultura van ATOS TV en gisteravond bij RTV Dordrecht heeft de vertegenwoordiger van de Stichting toelichting gegeven op de vele overtredingen van de Natuurbeschermingswet door de gemeente Dordrecht in Stadswerven.

De omgevingsdienst OZHZ die vanaf januari minstens vier projecten van de gemeente stillegde laat aan RTV weten dat zij het geheel eens zijn met de Stichting. Toch wekt de woordvoerder Mark Benjamin van de gemeente met slinkse formuleringen de indruk dat de omgevingsdienst ten onrechte zou hebben ingegrepen. Kortom dat de gemeente niets fout zou hebben gedaan! Dat is pertinent onjuist; de stillegging van meerdere projecten vanwege overtredingen van de Natuurbeschermingswet was zeer terecht. Nog steeds liggen projecten om die reden stil en dient de gemeente ontheffingen aan te vragen bij de omgevingsdienst Haaglanden.

De gemeente heeft nu aangekondigd een stadsecoloog aan te stellen om naar men beweert “in de toekomst problemen met vergunningverlening te voorkomen”. Daarmee erkent de gemeente naar de mening van Stichting Het Wantij eindelijk dat het Natuurwetenschappelijk Centrum, NWC, zijn werk niet goed gedaan heeft. Al vele jaren heeft de Stichting de wel erg nauwe banden tussen gemeente en NWC bekritiseerd waardoor rapportages van ecologische onderzoeken hun objectiviteit verloren. Of de aanstelling van een stadsecoloog een verbetering wordt zal moeten blijken.

Als het aan Stichting Het Wantij ligt zullen er ingrijpende veranderingen moeten plaatsvinden om de verdere verstening van de oevers van Stadswerven tegen te gaan en dient er compensatie te komen voor wat al is vernietigd. De wijze waarop de projectleiding, die verantwoordelijk is voor het doorgaan met vernietiging van natuur, opereert zal drastisch veranderd moeten worden. Ook mag strafrechtelijk onderzoek niet uitgesloten te worden.

Zie voor het interview bij RTV Dordrecht;

Het interview bij ATOS TV is nog steeds niet beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *