Vorig jaar deed Stichting Het Wantij het voorstel aan het college om de plannen voor het kappen van alle bomen op de Landtong te herzien en een saneringsmethode te gebruiken waarbij de bomen worden gespaard.
Het college antwoordde niet onwelwillend :
“Wij hebben uiteraard onderzocht of het saneren van de grond zodanig gedaan zou kunnen worden dat de bomen behouden kunnen worden. De technieken om grond weg te zuigen bij boomwortels zijn bekend, maar niet in alle gevallen toepasbaar.
Zeker wanneer grond verontreinigd is met asbest (stofdeeltjes) is deze techniek niet zonder meer toepasbaar. Daarnaast wordt het wortelgestel van de bomen vaak wel aangetast.”
Omdat er serieus bereidheid leek te zijn om de bomen te behouden zijn we via ons netwerk op zoek gegaan naar bedrijven die ervaring hebben met zuig- en graaftechnieken en die hebben we gevonden! Wij hebben dit op 3 januari aan het college laten weten en gevraagd om een gesprek.
Vervolgens is er op 22 januari door de Stichting een brief aan de gemeenteraad gestuurd met een weergave van onze bevindingen dat de bomen wel degelijk kunnen worden behouden. tevens is gevraagd daarover in gesprek te gaan.
Van wethouder Burggraaf kreeg Stichting Het Wantij op 16 februari het volgende positieve bericht:
“Naar aanleiding van uw signaal afgelopen jaar heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bij de noodzakelijke saneringswerkzaamheden de aanwezige bomen op de landtong te behouden. Met specialisten is de haalbaarheid van uw optie om dit te doen middels het wegzuigen van verontreinigde grond onderzocht. Het definitieve onderzoeksrapport wordt naar verwachting binnenkort aan ons opgeleverd”.
Het is nog te vroeg om de bomen te vertellen dat ze behouden blijven maar misschien hangt er een klein wondertje in de lucht…
Positief gevolg kan zijn dat het ingediende bezwaar tegen de verleende ontheffing, zie eerder artikel, mogelijk kan vervallen. Voorwaarde is dan wel dat behalve de bomen ook de vleermuizen en bever hun leefgebied kunnen behouden.