Evides krijgt vergunning minister als beloning voor twintig jaar illegaal lozen

In antwoord op de brief van Stichting Het Wantij over het lozen van PFOA en genX door Evides in het Wantij vanuit het spaarbekken de Grote Rug heeft minister Cora van Nieuwenhuizen bevestigd dat de geloosde concentraties te hoog zijn. Vervolgens heeft de minister besloten het bedrijf een vergunning te geven met het argument dat dan pas controle kan plaatsvinden.

Het bedrijf wordt geen enkele sanctie opgelegd terwijl er al vanaf 1999 onder de radar wordt geloosd! Evides verschuilt zich, tegen beter weten in, achter een eenmalige toestemming die in 1999 werd verkregen om alleen in dat jaar overtollig water (wegens omstandigheden zo werd vermeld) in het Wantij te lozen…

Een soortgelijk besluit werd door de minister genomen voor de lozing van PFOA en genX door Chemours in de Beneden Merwede. Ook daar kreeg Chemours een vergunning na jaren lozingen niet te melden noch een vergunning daarvoor aan te vragen. Deze handelswijze van de minister werd tijdens een debat in de tweede Kamer door veel politieke partijen zeer scherp veroordeeld.

Wat betreft de vragen aan de minister over het gebruik van het diepe bron/grondwater door Evides voor de productie van industriewater zegt de minister dat dat niet het geval is. In een toelichting van Evides verkregen uit het eerdere WOB verzoek beweert Evides echter dat industriewater uit drinkwater wordt bereid. Het  drinkwater dat op deze locatie wordt gemaakt bevat 40% diep grondwater… Hierover dient volgens de Stichting nader onderzoek plaats te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *