De drie 80 jaar oude Italiaanse populieren blijven staan!

De in mei begonnen begonnen actie van Stichting Het Wantij ter behoud van de drie Italiaanse populieren aan de monding van de Vlij langs het Wantij is een succes geworden!
Veel mensen kennen deze 80 jaar oude bakens in het landschap al hun hele leven lang.

De gemeente heeft in oktober een van de drie bomen laten doormeten. Conclusie: de bomen zijn gezond maar 1 boom is deels hol van binnen en mogelijk is een van de wortels wat zwakker. Het advies luidde om 1 boom 40% en een andere 20% in te korten.

Als reactie daarop heeft de Stichting twee boomdeskundigen naar het rapport laten kijken. Hun conclusie: de bomen zijn gezond, er is op dit moment niets aan de hand, Italiaanse populieren zijn vaak hol van binnen en daar worden ze niet minder sterk van, soms zelfs sterker! Inkorten van de bomen wordt ten zeerste afgeraden, een flinke snoeibeurt is oké.

Inkorten van Italiaanse populieren kan een enorme verstoring van de de cadans, de beweging in de wind, geven. Om de, ons inziens, onterechte zorgen bij de gemeente weg te nemen kunnen we akkoord gaan met ingrepen die veel minder drastisch zijn. Zoals een flinke snoeibeurt, een snoeibeurt waarbij de vorm van de bomen zorgvuldig wordt gehandhaafd. 

Tevens hebben we, om aan de zorgen tegemoet te komen, voorgesteld een boom te verankeren aan een ander. Dit gaat ook gebeuren. Om naast deze maatregelen ook nog eens de hoogte van de bomen in te korten lijkt ons overdreven. Of dat toch doorgaat is onderwerp van discussie.

Bedacht moet ook worden dat bij inkorting van een van de bomen de windbelasting voor de andere twee enorm gaat verschillen met onvoorspelbare gevolgen. De bomen zijn nu als eenheid van drie al 80 jaar op elkaar ingespeeld en via de wortels sterk met elkaar verbonden, daar moet je geen verandering in aanbrengen

De oorzaak van de geconstateerde aantastingen bij een van de bomen moet volgens de Stichting gezocht worden bij de werkzaamheden voor de bouw van de brug. NB al in 2005 heeft de Stichting daarvoor gewaarschuwd hetgeen door het toenmalige college werd genegeerd.

Al met al blijven de bomen gelukkig behouden en hopen we dat ze nog een lang leven krijgen als baken langs het Wantij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *