College: keihard nee tegen voorstel behoud bomen en voorstel natuurlijke oevers

In een brief aan Stichting Het Wantij maakt wethouder Sleeking namens het college korte metten met de hoop op behoud van bomen langs het Wantij en de 5 wilgen aan de Oranjelaan. Sterker nog: hij kondigt de kap van nog veel meer bomen langs het Wantij aan. Daarmee is het eerder geuite vermoeden van de Stichting bevestigd.  

Ook wordt er niet ingegaan op het voorstel van de Stichting in haar brief van 20 september aan het college, om de ecologische verbinding langs het Wantij in het gebied van Stadswerven te versterken.

De plannen blijven, als het aan Sleeking ligt, zoals ze zijn.

De ongekende negativiteit van de brief heeft het bestuur van de Stichting geschokt.

Reële mogelijkheden om de biodiversiteit en duurzaamheid in het gebied te vergroten, het gebied te vergroenen – nota bene zonder verstoring van de bestaande woningbouwplannen – worden, ondanks een coalitieakkoord dat juist in groen en ecologie in de stad z’n speerpunten zegt te hebben, van tafel geveegd.

Het valt op dat in de brief de vlucht naar voren wordt gemaakt wat betreft de alsnog aangekondigde verdere bomenkap: waar de Stichting al alarm had geslagen over het vermoeden dat alle bomen, bij elkaar mogelijk wel 100!, langs de wantijoever tot aan de Prins Hendrikbrug zouden worden verwijderd, komt Het college daar nu rond voor uit! Waar eerst zijdelings werd gerept over het herstel van de basalten oever bij Schaerweide als de bomen daar voor het uitzicht toch moesten verdwijnen, wordt nu erkend dat er groot onderhoud aan de oever gaat plaatsvinden en daarom alle bomen zullen verdwijnen!

Zonder deugdelijke onderbouwing wordt beweerd dat al de in het geding zijnde natuurwaarden worden gecompenseerd door het planten van 25 boompjes…

Verder wordt verwezen naar al eerder vastgestelde plannen voor Stadswerven en naar het coalitieakkoord. Mede hierdoor bestaat de sterke indruk dat de brief aan de Stichting vooral is bedoeld om de coalitiepartijen binnenboord te houden.

Meerdere coalitiepartijen en alle oppositiepartijen hebben namelijk de afgelopen weken contact gezocht met de Stichting en het college gevraagd om uitstel van de kap van de bomen, zie binnenkort een volgend artikel op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *