Boomvriendelijk wandelpad Wantijpark

Met de aanleg van een boomvriendelijk wandelpad langs dijkjes in het Wantijpark is een natuurproject bijzonder geslaagd afgerond.

Dieren en planten die leven in het griend langs de Vlij tegenover Plan Tij zullen meer rust, bescherming en leefgebied kunnen ervaren nu de twee parallelle dijkjes een meer natuurlijke functie hebben gekregen. Het onverharde wandelpad op de buitenste dijk is vervangen door een half verhardpad dat om de boomwortels van de oude populieren te beschermen ruim langs de voet van de binnenste dijk is aangelegd.

Door het eerdere breuksnoei-project om een tiental oude populieren en een eik, op en tussen de dijkjes, te behouden is samen met het aanleggen van takkenstapels aan de randen en rijk opschietende kruiden een prachtig gebied ontstaan, zowel voor de natuur, de biodiversiteit als voor de wandelaar.

Ook het halfverharde pad werd in nauw overleg tussen gemeente en Stichting Het Wantij aangelegd.

Voorwaarde voor de Stichting was dat de boomwortels niet beschadigd zouden worden. Het trac├ę wilde de gemeente eerst boven op de tweede dijk aanleggen maar dat is in overleg aangepast: het pad is dus lager komen te liggen. Eigenlijk wordt de ervaring van het gebied daardoor nog intenser, ook omdat het pad nu richting Schietmuur dichter langs een andere groep populieren is komen te liggen.

Al met al een geslaagd project en we zijn blij dat voorkomen kon worden dat het Kader Richtlijn Water getijdenproject van Rijkswaterstaat, dat ten koste van de bomen zou gaan, hier doorgang kon vinden.

Foto’s: De Kunstige Kol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *