Bomenkap op Schaerweide loopt uit de hand!


Plattegrond Schaerweide

De uitvoering van het Landschapsplan Schaerweide van projectontwikkelaar en gemeente Dordrecht dreigt uit de hand te lopen. Nadat eerder dit jaar al naar schatting 30 bomen langs de Wantijoever aan de rand van het bouwterrein werden verwijderd zijn er kapvergunningen aangevraagd voor nog eens 17 bomen langs het Wantij en 5 wilgen bij de ingang van het parkeerterrein aan de Oranjelaan.

Het lijkt erop dat het ook daarbij niet blijft en dat voor nog eens 30 bomen aan het Wantij tot aan de Prins Hendrikbrug een kapvergunning wordt aangevraagd. Tenslotte valt te vrezen dat de rij van 14 witte abelen langs de Oranjelaan het veld moeten ruimen.

Reden voor de Stichting een brief over deze alarmerende situatie te schrijven aan college van B&W en de gemeenteraadsleden. (Download: brief)

De eerste 30 bomen moesten wijken voor de aanleg van het haventje van Villa Augustus en het zicht vanuit de woningen op het Wantij. Wat terug kwam is kale basalten oever. Nu moeten nog eens 17 bomen wijken vanwege het verdere onbelemmerde uitzicht op het Wantij vanaf de “green”, oftewel het grasveld tussen de woningen. Dan kan men ook hier weer de oever verder bekleden met nieuwe basaltblokken.

Op deze manier wil men waarschijnlijk doorgaan tot aan de Prins Hendrikbrug. (zie de plattegrond onderaan dit artikel) De 5 prachtige wilgen moeten wijken vanwege een parkeerplaats aan de ingang vanaf de Oranjelaan.
De witte abelen langs de Oranjelaan lijken ook, misschien vanwege het uitzicht op de woningen vanaf (en op) de Oranjelaan(?), te moeten verdwijnen.

Schaerweide plattegrond kapvergunning

De Stichting heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de reeds afgegeven kapvergunningen van 17 bomen langs het Wantij en de 5 wilgen, zie hierover de eerdere berichtgeving op deze nieuwssite!

Groene oevers langs het Wantij zijn van groot ecologisch belang en horen bij het beeld van de rivier die deel uitmaakt van de Biesbosch. Het Wantij vormt tevens een belangrijke ecologische verbinding tussen de Natura 2000 gebieden van Sliedrechtse Biesbosch en Oude Maas.

Dit houdt een grote verantwoordelijkheid in van o.a. de gemeente Dordrecht om deze verbinding ecologisch te versterken i.p.v. te verzwakken!
Helaas wijzen alle plannen voor Stadswerven op het creƫren van kale basalten oevers.

Stichting Het Wantij roept het college en de gemeenteraad van Dordrecht op hier verandering in aan te brengen. Stichting Het Wantij wil hierover graag constructief meedenken.

Landschapsplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *