Aanvraag monumentale status 150 jaar oude populieren aan Wantij

populier 150 jaarHet komt niet vaak voor dat een populier in een stedelijke omgeving zo oud kon worden: naar schatting 150 jaar. Stichting Het Wantij wil graag dat de Bomenstichting de monumentale status aan deze boom verleent.

De dikste boom heeft op een hoogte van 130 centimeter een omtrek van 650 cm en is ongeveer 40 meter hoog. Dat is een doorsnee van ruim twee meter!

populieren

Op zo’n 100 meter verder staat nog een broertje van 630 cm in omtrek.

Beide bomen waren onderdeel van een groepje van drie, die op enkele meters afstand van elkaar stonden. Een bijzondere ervaring om daartussen te staan!

Helaas sloeg ongeveer 10 jaar geleden de bliksem in twee van de drie bomen van de ene groep en werden die omgezaagd. De medewerkers van de gemeente telden de jaarringen en kwamen toen op een leeftijd van 140 jaar. Ook van de andere groep verdwenen er helaas twee wegens verminderde conditie.

luchtopname-prins-hendrikbrug-1910Op een luchtfoto van begin vorige eeuw, na de aanleg van de Prins Hendrik brug rond 1910, ontdekten we dat er langs dit deel van de oever wel 9 groepjes van drie populieren stonden, allemaal waarschijnlijk dateren van rond 1870.

Stichting Het Wantij vindt het van grote waarde als weer meerdere groepjes van drie langs deze oever worden geplant.

Op de luchtfoto is ook goed te zien dat men toen nog niet zo rechtlijnig dacht; er is een mooi meanderend patroon van paden zichtbaar!

langs het wantij

 
langs-het-wantij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *