Aanpak Essentaksterfte: Dordrecht loopt nu voorop!

In overeenstemming met het verzoek van Stichting Het Wantij heeft de gemeente Dordrecht in AD/Drechtsteden van 1 februari, opnieuw bevestigd dat haar plan voor een radicale aanpak van de Essentaksterfte in 2019 wordt ingetrokken. Het aantal van 6 a 800 bomen dat op de nominatie stond om in 2019 gekapt te worden, wordt nu definitief teruggebracht naar 247.

De door de Stichting ingebrachte argumenten zijn al in een eerder artikel op deze site vermeld. (radicale aanpak bomen met essentaksterfte teruggeschroefd)

Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, vandaar het belang om elk jaar opnieuw weer af te wachten. Elk jaar weer opnieuw te controleren, te snoeien en opnieuw de situatie te bekijken is daarom het beste wat kan gebeuren. We hopen dat de gemeente het geduld zal hebben te wachten en alleen te kappen als er gevaar is voor de veiligheid. Zolang er leven is, is er hoop… dat geldt ook voor de bomen.

Voorlopig zijn we met deze keuze voor zorgvuldigheid heel blij voor deze bomen. Deze aanpak is in overeenstemming met wetenschappelijke inzichten, waarmee de gemeente Dordrecht nu landelijk voorop loopt!

Tevens kan op deze wijze meer wetenschappelijk inzicht verkregen worden over het verloop van de ziekte. Ook is het mogelijk dat er binnenkort behandelingsmethoden worden ontwikkeld waarmee de zieke bomen meer kans hebben om te herstellen.

Artikel AD/Drechtsteden: gemeente stelt kap zieke essen uit
Foto AD/Drechtsteden: gerooide zieke es

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *